Zeven ‘noodzakelijke’ tips voor na de bovenooglidcorrectie!

1. Koelen, koelen, koelen

Marieke is de eerste dag na haar bovenooglidcorrectie getrouwd geweest met haar stoel en 2 zakken diepvriesdoperwtjes welke ze gewikkeld in een keukendoek trouw op haar oogleden heeft gelegd. Iedereen krijgt een zwelling en om blauwe plekken en zwelling te beperken is koelen echt heel belangrijk. Let er wel bij op dat je niet te lang achter elkaar koelt, 1 minuten koelen dan 30 minuten rust. Je hoeft dit echt niet de hele dag te doen, maar als advies zou ik zeggen 4x per dag de eerste week. Leg nooit direct de erwtjes, koelbril of ander koud element op de ogen maar gebruik een gaasje of doek.

2. Relax!

Neem een paar dagen (ongeveer 3) vrij en neem veel rust. Ga er namelijk vanuit dat je blauwe plekken krijgt. Het kan enorm meevallen, maar soms ben je echt goed blauw! Ook voor je herstel is het goed niet veel te doen, dus even verplicht relaxen. Geef ook je ogen de rust, dus niet teveel achter je smartphone, maar zet een muziekje op.

3. Arnica druppels

Vaak krijg ik de vraag van mensen of ze mogen beginnen met het homeopathisch middel arnica. Je mag er eigenlijk al mee beginnen vanaf 10 dagen voor de ingreep, maar echt bewijs ervoor is er niet. Toch zie ik mooie resultaten van mensen die het gebruiken, maar ik durf niet te zeggen of dit door de arnica komt of omdat ze gewoon mooie littekens van zichzelf maken.

4. Under pressure

Hoe minder druk je hebt op de oogleden, hoe minder druk er op het litteken staat, des te mooier de genezing, want het litteken wordt dan minder breed. Vermijd dat je hoofd naar beneden hangt, dus ga door je knieën. Probeer een beetje rechtop te slapen, dit kan je doen door met 2 kussens te slapen. Soms kan er wat vocht langs de wondrandjes lekken, dus gebruik niet je mooiste beddengoed Juist ’s nachts kan je bewegingen maken waardoor er wat wondvocht langs de randjes kan lekken. Dit kan geen kwaad.

5. Natural beauty

Geen make-up voor minimaal 1 week, vooral geen mascara, hoe moeilijk ik dat ook vind. Make up is een bron van infectie en je kan hierdoor teveel de wondrand bewegen. Zolang de hechtingen erin zitten, is het belangrijk de wondpleisters droog te houden. Je kan dus niet gemakkelijke douchen of je huid schoonmaken.

6. Vermijd zon, sauna en sporten

Een litteken is de eerste 6 weken het meest kwetsbaar. Probeer de zon, sauna en sportschool even niet (of zo min mogelijk) op te zoeken. Zon kan zorgen voor verkleuring van het litteken, vermijdt deze zo veel mogelijk en smeer nadat de hechtingen eruit zijn het litteken dagelijks in met zonnebrandcrème. De sauna of een heet bad zorgt voor het week worden van de huid, hierdoor kan het litteken weer opnieuw op spanning komen te staan en breed worden. Laat ook dit even achterwege. Sporten… tja iets wat zowel ik als Marieke heel graag doen. Ik ben hierin ook niet zo heel streng, maar let er wel op. Sla de eerste week de sportschool over, let er vooral op dat je niet teveel druk hebt in je hoofd. Fietsen of hardlopen kan best, maar buikspieren trainen of squaten weer wat minder.

7. Give it time

Alle wonden genezen uiteindelijk heel erg mooi. Zeker bij de bovenoogleden zie ik zelfs de opengesprongen wonden of degene die een infectie hebben gehad, volledig genezen. Iedere patiënt geef ik aan het eindresultaat pas te verwachten na 3 a 4 maanden, dan is het trekkerige gevoel weg. Het litteken is dan niet meer roze, maar heeft dezelfde kleur als de omliggende huid en zijn eventuele traanogen of droogheid van de ogen weg. In het totaal duurt het genezingsproces van een litteken 1 jaar dus die eerste 3 maanden moet je echt even wachten.

Volgen jullie Irene al op haar Instagram account?

Over de ingreep en de ervaring lees de blog van Marieke over haar bovenooglidcorrectie.