Nog even iets over die zonnebrandcreme, wat doen die zonnestralen met je?

Afgelopen zaterdag is Irene al volledig ingegaan op het waarom wel en niet gebruiken van zonnebrandcreme. Ik herken wel een heleboel in haar verhaal en vertel jullie graag over het effect van zonnestralen.

Generatie

Ik ben op gegroeid met de generatie waarin nauwelijks werd gesproken over zonnebrandcreme. Mijn ouders en schoonouders kenden alleen een pot nivea, maar daar zat nog niet eens een beschermingsfactor in. Ikzelf bruin aardig snel, dus was toen ik jong was alleen maar geïnteresseerd in de Lancaster zonder factor. Dat was een soort schoensmeerachtige emulsie waar je “mega” bruin van werd. Al met al gewoon helemaal niet goed natuurlijk! Zowel mijn ouders als schoonouders lopen beiden bij de dermatoloog en ik hoop voor mezelf dat ik op tijd het licht heb gezien!

Bescherming

Tegenwoordig smeer ik alleen nog maar met factor 30 en 50. Ja, zelfs factor 50 voor mijn gezicht. En ik kan jullie vertellen dat het veel relaxter is. Je wordt namelijk net zo bruin, je bent alleen veel beter en langduriger beschermd. En wat een groot voordeel is: ik heb nooit meer last van zone-allergie. Ik had daar nog wel eens last van als het te hard ging, of wel als de zon keihard op mijn huid stond te branden. Heel lastig is dat,  want zonnen-allergie jeukt ontzettend en je mag en kunt gewoon de komende dagen niet in de zon.

Ik heb zelfs de afgelopen vakantie wettenschijfjes achter mijn zonnebrilglazen gedaan. Ik heb immers mijn ogen laten liften en wil zo goed als mogelijk het litteken buiten bereik van de zonnestralen houden!

Pigmentvlekken

Ook heb ik geleerd niet met parfum in de zon te gaan. Ik had op een gegeven moment bruine vlekken in mijn hals en dacht werkelijk dat ik me niet goed gewassen had! Ik maar scrubben, maar het ging er niet af. Tot ik las over zonnebaden met parfum: dit resulteert in pigmentvlekken. Super stom van me!

Uiteindelijk genoeg levenslessen en ik hoop dat ik jullie dan toch nog een beetje wijzer heb kunnen maken en de noodzaak van bescherming tegen de zonnestralen heb kunnen overbrengen.

Lees ook ons blog van Irene over Zonnebrandcreme. Mocht je nog geen vakantiebestemming hebben, kijk dan eens op “El Paraiso“.

Zonnestralen

Mijn favoriete zonnebrandcreme. Ook gebruik ik graag Dermalogica, deze moest ik alleen nog aanschaffen!