Hebben jullie mee gedaan aan de in-zeven-dagen-Zen-challenge?

Wij hebben het wel op de voet gevolgd en we kunnen jullie vertellen dat het bij ons toch wat heeft gedaan. Het is misschien meer het bewust zijn van jezelf, jezelf meer rust gunnen wat maar een paar minuten per dag kost en op die manier blijf je veel meer ‘zen’! We zetten ze voor jullie nog eens op een rijtje.

Tip 1: Neem bewust gas terug

Juist in deze drukte en juist wanneer je het gevoel hebt dat er geen tijd is om even niks te doen. That is the sign! Begin of ‘break’ je dag met deze korte oefening.
Ga 10 minuten zitten, met een warme kop thee of chocomel (het is daar toch de tijd voor) en doe helemaal niks. Nee, ook geen boek lezen of even op je telefoon scrollen. Gewoon niks doen, behalve voelen hoe je op je stoel zit of naar buiten kijken.
Merk je dat je alleen maar onrustiger wordt en dat je gedachten blijven malen? Dat is oké en heel normaal. Besef dat je voor een keuze staat. Óf je kiest ervoor naar die gedachten te luisteren, óf je besluit er niks van te vinden en er niks mee te doen. Niet voor de komende 10 minuten in ieder geval, die zijn voor jou. The choice is yours!

Tip 2:Just breath

Ademen doen we elke dag, heel de dag. Zonder dat we daar echt iets voor hoeven te dóen. Dit is een oefening die je gedurende de dag vaak kunt herhalen (ook tijdens de oefening van tip 1) en die je tot rust brengt. Breng de aandacht eens naar je ademhaling. Observeer je ademhaling, zonder hem te veranderen. Waar kun je je ademhaling voelen, wat voel je precies? Ontspan dan de spieren in je buik en borst. Adem dan iets dieper in en laat je uitademing via een zacht ‘pffff’ geluid uit je mond ontsnappen (als een vermoeide zucht). Merk hoe je spanning op je uitademing loslaat. Merk hoe er weer ruimte ontstaat voor een frisse inademing. Doe dit een aantal keer en ga dan een stuk rustiger en lichter verder met je dag.
Denk je later vandaag weer aan de oefening (ik weet dat je dat gaat doen), herhaal hem dan meteen even.

Tip 3: Heb vertrouwen

Het klinkt zo simpel, misschien zelfs te simpel en toch is dit de sleutel naar ontspanning. De oorzaak van de meeste stress is namelijk het ontbreken van vertrouwen. Je denkt al gauw dat je iets niet kan, dat je iets beter zou kunnen doen of dat het een ramp is als je dat ene dingetje vergeet. Maar eerlijk, is de wereld ooit vergaan toen je iets vergat? Of toen je kerstdiner net iets minder ‘perfect’ uitpakte dan je had gehoopt? Nee, en dat komt omdat je het wél kunt. Heb vertrouwen in jezelf, in dat alles toch wel goed komt. Wanneer je vanuit dat vertrouwen handelt, ga je veel relaxter met de drukte om. Wat er voor zorgt dat je veel meer kunt genieten. Zeg vandaag een paar keer tegen jezelf ‘Ik heb vertrouwen (in mezelf), ik kan het’, vooral op de momenten dat het vertrouwen ontbreekt. De eerste paar keer voelt dat misschien gek, maar je gaat er echt baat bij hebben! You got this SMILE!

Tip 4: Wees weer even kind

Met de feestdagen komen bezigheden als het huis en de kerstboom versieren, cadeautjes inpakken en lekker koken vaak voor. Dit is een mooi moment om weer eens even terug te denken aan vroeger. Hoe je toen genoot van het versieren van de kerstboom en van cadeautjes prachtig inpakken met glitterpapier. Of van dat lekker geklieder met het koekjesdeeg en smarties. Heerlijk toch! Waarom zou je daar nu niet weer op die manier van genieten? En voor alle ouders onder ons; doe dit samen met je kinderen! Zet leuke muziek op en neem even de tijd voor deze bezigheden. Leef je uit! Laat je creativiteit stromen en geniet op een kinderlijke manier met en van elkaar, terwijl je toch (stiekem) je to-do list afwerkt. Have fun!

Tip 5: Beweeg

Na deze 4 dagen met #suZENin7dagen
tips, zou het zo kunnen zijn dat het ‘rennen en vliegen gevoel’ al iets minder intens aanvoelt. Een mooie dag om wat échte beweging in ons lichaam te brengen. Van bewegen word je namelijk vrolijker en minder gestrest. Dit komt doordat je lichaam tijdens het sporten de gelukshormonen endorfine en serotonine aanmaakt. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft sporten ook nog eens een positief effect op je spijsvertering, stimuleert het de ontgifting in je lichaam en bevordert het je slaap. Erg ideaal in deze periode ;). Ga daarom vandaag buiten wandelen of hardlopen, neem je broer of zus mee naar de fitness of ga op onderzoek uit en boek een proefles van een sport die je nog nooit gedaan hebt. Boek dan meteen twee plekken en neem je dochter of zoon mee! Samen sporten is éxtra leuk en motiverend.

Tip 6: Me first

Precies. Jij komt op de eerste plek. Jíj bent de basis; zorg eerst goed voor jezelf, daarna komt de rest. Wat heb jij vandaag nodig?

Misschien is dat een keer ‘nee’ zeggen, hulp vragen bij de kerst-organisatie (je viert kerst niet in je eentje, dus je hoeft het ook niet alleen te regelen) of de tijd nemen voor je ontbijt.
Wil je echt goed voor jezelf zorgen, geef jezelf dan een rustige avond. Of in ieder geval het laatste deel daarvan. Net zoals je ’s ochtends de tijd nodig hebt om op te starten, heb je ’s avond de tijd nodig om af te sluiten. Laat je to-do list voor wat het is, leg je telefoon weg en dim de lichten. Steek de kaarsjes aan en pak er een goed boek bij. Of vul een teil met warm water voor een heerlijk voetenbad. Zo versterk je meteen je immuunsysteem!

Tip 7: Trakteer jezelf!

Precies op datgene wat nu als eerste in je op komt! Dat heb je verdient! Of trakteer jezelf op een privé yogales aan huis van SUZEN bijvoorbeeld. Flexibel in te plannen, je hoeft zelf geen materialen te hebben en de les wordt volledig naar jouw behoeften aangepast. Daarnaast wordt de les altijd afgesloten met een lekker kopje yogitea. Een traktatie voor je lichaam en je geest!

Fijne Kerstdagen!!!

Zen