Wat kunnen we gaan doen het weekend?

We blijven weer vaker thuis. Toch een frisse neus halen? Dit zijn onze favoriete spots om uit te waaien. Geniet van het natuurspektakel, of je nu in de stad of het bos bent. Let op: de rustpunten voor een kop koffie of borrel zijn tijdelijk gesloten.

1. Rondje Schokland, Flevoland

Schokland, midden in de Noordoostpolder, was ooit een eiland, omringd door de klotsende Zuiderzee. Het water is weg, de wind bleef. De nederzetting kreeg als eerste plek in Nederland een Unesco-status. Nu is Schokland een museumdorp dat zich leent voor frisse ommetjes rond de kerk en de keurig onderhouden zeeweringen. Er zijn twee officiële wandelingen: er zijn ‘Rondjes Schokland’ van 5.5 kilometer en ééntje van 7.6 kilometer. Bij restaurant Schokland kan je na afloop huisgemaakt gebak bestellen.

2. Grandeur in Domburg, Zeeland

Zeker sinds de restauratie van het monumentale badpaviljoen kan Domburg voortborduren op de grandeur van vroeger. In de vorige eeuw was het chique Zeeuwse kustplaatsje een broedplaats voor kunstenaars. Je kan uiteraard chillen op het strand, maar verken ook De Manteling, een bebost duingebied tussen Domburg en Oostkapelle. Onderweg ontdek je ook tal van buitenplaatsen. Vanuit Museum Terra Maris, naast Kasteel Westhove, beginnen hier twee prima aangegeven wandelroutes (1,5 en 4 kilometer). Lunchen in stijl kan in Grand-Café Juliana. Ooststraat 9 in Domburg.

3. Ontdek de Hondsbossche Zeewering, Noord-Holland

Sinds de ooit wat saaie Hondsbossche zeewering enkele jaren een make-over kreeg met een gloednieuw strand en nieuwe duinenrij, is het bij uitstek de plek in Noord-Holland om van de elementen te genieten. Als je vanaf de parkeerplaats bij het Camperduin richting strand loopt, zie je links de zee en rechts de vogelrijke Harger – en Pettemerpolder. De wandeling blijft ook bij slecht weer bijzonder. Uitblazen kan bij strandpaviljoen Struin, dat je overigens ook kan helpen aan vier door hen uitgestippelde (korte) wandelroutes.

4. Polderen in Amerongen, Utrecht

Het eeuwenoude centrum van Amerongen, midden in/op de Utrechtse Heuvelrug, is een ideale slenterbestemming met haar fraaie geveltjes, boerderijen en zwart geteerde schuren. Vergeet vooral ook Kasteel Amerongen niet met haar tentoonstelling van adellijke parafernalia en de perfect gecoiffeerde burchttuin. Iets verderop rond de Amerongse Bovenpolder is een 6 kilometer lange wandelroute door dit natuurreservaat uitgestippeld, dat ook voert langs een uitkijkplatform met zicht op de Nederrijn en ja, Kasteel Amerongen. In het dorpje zelf vind je tussen de bomen  ook het elegante Hotel-restaurant Buitenlust, dat buiten een veranda koestert.

5. Brede stranden op Schier, Friesland

De stranden van Schiermonnikoog behoren tot de breedste van Europa. Op veel plaatsen zijn ze soms meer dan een kilometer breed. Langs de waterlijn is – afhankelijk van de windrichting – van alles te vinden. Wat te denken van honderd schelpsoorten, goudkammetjes en soms zeesterren. Het meest oostelijke en ook verlaten stuk strand van het eiland heet De Balg. Het is mogelijk daar een excursie naartoe te maken met ‘De Balgexpres’, een tractor met huifkar van Natuurmonumenten. Een borreltje smaakt daarna lekker in de  klassieke gelagkamer van Hotel van der Werff.

6. Eilandgevoel in de Randstad

Omringd door snelwegen, Schiphol en stedelijke agglomeraties ligt het verstilde dorpje Kaag, op het Kagereiland. De oversteek per pont duurt nog geen minuut, maar wandelend langs de oude pandjes krijg je – midden in de randstad – meteen dat eilandgevoel. Er is een hotel, een camping en er zijn tal van restaurantjes, waarbij ’t Kompas een prachtige uitzicht biedt op de Kaag.