Veilig op vakantie in Spanje

Vandaag zondag zijn we al bijna weer een week in Spanje. Het voelt zo goed om hier weer te zijn en gevoelsmatig is er weinig veranderd. Tenminste we hebben van de echte corona periode weinig mee gekregen natuurlijk als het gaat om de echte lockdown. Maar hoe is het nu vandaag de dag?

Wat goed is om te weten, dat je echt een mondkapje bij je moet dragen. Als het te druk is, word je verplicht een kapje te dragen en daar wordt echt op gecontroleerd. Politie was eigenlijk altijd wel aanwezig, maar je voelt nu dat ze erop letten dat iedereen zich aan de regels houdt. Ga je een winkel in, is een mondkapje verplicht. Ga je uit eten, dan moet je in het restaurant een kapje dragen, ook als je naar het toilet gaat. Aan tafel mag het natuurlijk af. Ga je boodschappen doen, zoals ik al zij in de winkels is een kapje verplicht. Maar ga je bijvoorbeeld naar de slager, dan mogen er maar een maximaal aantal mensen naar binnen. In de rij voor de winkel is een kapje verplicht. Dus mijn tip: Heb altijd een kapje bij je, je wilt echt die boete van 400 euro niet krijgen.

Het leven verder lijkt bijna normaal te zijn. De stranden en terrassen zijn vol. Op dit moment vooral met Spanjaarden. Natuurlijk zijn er veel locale bewoners die het leven weer vieren buiten hun huis, maar er zijn ook veel Spanjaarden uit de grote steden gevlucht. Je merkt vooral aan de Spanjaarden dat ze zo blij zijn dat ze weer naar buiten mogen, want de regels zijn hier wel veel zwaarder geweest. Hier mocht men echt het huis niet uit en moest je een ticket aanvragen om boodschappen te mogen doen, alleen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Pittig dus, maar begrijpelijk dat ze nu het leven willen vieren.

Spanjaarden zijn een warm volk, houden van omhelzen en zoenen. Zoals ze mij vertellen, valt het hun heel zwaar om dat niet te doen. Het zit in hun systeem! Ik was hier even niet geweest, ook mede door Corona en ik kwam leek wel als een soort geest terug in Cambrils. Dat is zo mooi aan de Spanjaarden, zij uiten dan ongelooflijk lief dat ze zo blij zijn je weer gezond terug te zien! Prachtig!

Wat verstandig is om vooraf aan je vakantie te doen, als je deze zomer naar het buitenland reist, is om je aan te melden bij het consulaat van het land waar je naar toe gaat. Dat kan gratis, gewoon via internet. Zij houden je op de hoogte met een sms wanneer de situatie in het land veranderd. Ik vind dat wel een veilig gevoel!

Tip 2: zorg dat je genoeg mondkapjes bij je hebt. Ze zijn hier ook te koop, maar ik heb bij Monique Collignon een paar mooie gekocht. Dan loop je er toch gezellig bij!

Nou, mochten jullie nog vragen hebben, laat het ons weten!

X