Ook dat voelt dit jaar anders: overwinteren!

Zoals in de afgelopen jaren vinden wij het heerlijk om juist in de maanden september, oktober en november (noem het overwinteren) in Spanje te zijn. Maar zoals iedereen begrijpt, is het dit jaar wel echt even heel anders. Door werk en andere omstandigheden kwam het er in september niet van, maar gingen we alsnog begin oktober richting het prachtige, zonnige land.

Voor het overwinteren gaan we naar huis! De meesten zullen het zien als een vakantie, maar ik zie het zelf echt als of ik naar huis ga. Ik ga naar mijn eigen huis, doe daar net als iedere huisvrouw de schoonmaak, de was en de strijk. De enige reden waarvoor we naar buiten gaan, is om de boodschappen in huis te halen. Uit eten gaan is er bijna niet bij. Dit hebben we nog één keer gedaan en wel buiten op een terras met voldoende afstand. Maar ook hier zijn de bars en restaurants gesloten ongeveer tegelijk met de horeca in Nederland. Afhalen is wel overal mogelijk. Maar uiteindelijk steken we dan net zo makkelijk de BBQ nog aan, ook om langzaam de koelkast leeg te eten!

Controles zijn hier streng. Zelfs fietsen moet met een mondkapje. Alleen bij het rennen mag deze thuis blijven, hoewel ik hem voor de zekerheid om mijn arm doe. Er wordt veel gesproken over politieke manipulatie. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden, maar ik heb wel het gevoel dat ik hier redelijk veilig ben. Wat ik bedoel met die manipulatie is dat de cijfers van corona gevallen erg hoog liggen in de steden, maar die landelijk trekken. De situatie hier aan de kust schijnt helemaal niet zo dramatisch te zijn, daar klagen de Spanjaarden dus over. Maar ja, het is nu eenmaal zo ‘Corona is overal’. Dus we houden ons maar aan de regels!

Over een week reizen we per auto weer terug naar Nederland. Ik heb toevallig vandaag alle reisformulieren bekeken die je nodig zou kunnen hebben wanneer je aangehouden wordt. Het voelt een beetje apart aan, vrij reizen is er niet bij. En ja, bij thuiskomst gaan we in quarantaine. Op zich is het een advies, maar het advies luidt ook ‘blijf zo veel mogelijk thuis!’ Dat is toch bijna hetzelfde;).

Het gevoel dat je je moet verontschuldigen voor dingen die je doet, of ik het nu ben, of jullie die erop uit gaan (want ook in Nederland kun je nog gewoon een hotel boeken), voelt soms heel apart. Ik zou zeggen: “nog even volhouden, deze periode gaat voorbij!”