Even een nachtje doorhalen, enig idee wat dat met je doet?

Nog steeds houd ik van een feestje, maar ik moet er tegenwoordig mijn tol wel voor betalen. Laat naar bed dat trek ik nog wel, maar beetje alcohol erbij, dan ben ik de volgende dag niets waard. Nu overkomt me dat haast niet meer sinds ik echt alcoholvrij ben gaan trainen voor de marathon. Na de marathon heb ik een avondje een paar wijntjes gedronken en ik wist weer hoe het voelde. Eigenlijk was dat voor mij de doorslag: niet meer!

Maar serieus, een nachtje doorhalen is ook helemaal niet zo gezond. Kijk jonge mensen zoals Perle, herstellen misschien wat sneller. Ook dat betwijfel ik wel eens als ik zie hoeveel slaap ze nodig heeft. Slapen doen we zo’n 30 pro cent van ons leven, gemiddeld 8 uur per dag. Dat is best veel als je erover nadenkt.

Tijdens onze slaap worden onze hersenen gereinigd, dit klinkt zwaar maar zal het uitleggen. Tijdens onze slaap worden afvalstoffen weggespoeld. Als je niet genoeg slaapt, leidt dit tot traagheid, humeurig zijn en vinden we het moeilijk ons te concentreren. Ook ons maag-darmsysteem raakt uit balans. Je bent vaak hongerig, en zeg eerlijk dat klopt. Na een nachtje doorhalen wil je het liefst eieren met spek eten? Veel en lekker vet!

Ook heeft het invloed op ons afweersysteem. Als we oververmoeid raken, zijn we sneller vatbaar voor ziekmakers. Goed, het is een complete optelsom van en het eindresultaat is niet zo goed. Dus, natuurlijk moet je het leven vieren, maar ik merk dat ik er minder goed tegen kan. En mijn leeftijdgenoten delen dezelfde ervaring.

Dus als we het omdraaien, in plaats van een nachtje doorhalen, moeten we overdag maar meer spannende dingen doen en uitdagingen aangaan. Gewoon het beste uit jezelf halen! En dat is het leuke van festivals in de zomer, die beginnen meestal rond 12.00 uur en eindigen rond 23.00 uur. Ideaal dus!

X