The Conscious Collection van Monique Collignon – Herfst / Winter 2017

Zolang ik geïnspireerd ben door mode, ben ik bekend met couturier Monique Collignon. Haar ontwerpen heb ik altijd prachtig gevonden en ben nu ongelooflijk trots dat ik zo nu en dan iets van haar mag dragen. Maar Monique Collignon staat voor meer dan alleen ontwerpen.

“Mode is één van de grootste industrieën ter wereld maar ook één van de meest vervuilende en controversiële”, aldus ontwerpster Monique Collignon. Monique Collignon besloot twee jaar geleden het productieproces over een andere boeg te gooien. Het werd tijd voor eco-vriendelijke en duurzame collecties: Het milieu ontdoen van plastic en er tegelijkertijd fantastisch uitzien in een Collignon. MC Collignon – The Conscious Collection zag het levenslicht.

“Ik ben ondernemer maar bovenal ontwerper en moet creëren. Ik zette twee jaar geleden een streep door de traditionele aanpak van produceren. Vanaf 2015 besloot ik een duurzaam bedrijf te leiden met duurzame collecties. Ik ben van mening dat een dergelijke aanpak begint bij producenten en designers van allerlei disciplines. Wij moeten het goede voorbeeld geven, uiteindelijk wordt duurzaam produceren een tweede natuur.

Mode is lang een push markt geweest en we staan aan de vooravond van een pull markt. Het aanpassen van vraag en aanbod op elkaar is essentieel. De consument is een belangrijke speler en moet haar verantwoording nemen. Zij moeten begrijpen dat goedkoop, goedkoper, goedkoopst, wellicht aan de andere kant een hoge prijs heeft. Een te hoge prijs. Het is de hoogste tijd een schoner milieu achter te laten voor de generatie na ons. Dit kan zo niet langer.”

MC Collignon – The Conscious Collection is ontstaan nadat Monique Maissan, textile engineer, en Monique Collignon de handen ineen sloegen. Samen delen zij een sterke visie; duurzaam produceren met respect voor mens en milieu. Sindsdien zijn er vier veelzijdige collecties verschenen bestaand uit 70% RPET. De carbon footprint is met 75% verlaagd en er wordt 86% minder water verbruikt tijdens de productie. Er wordt gewerkt met stoffen die eco-vriendelijk zijn geproduceerd. Plastic flessen worden gerecycled en verwerkt tot prachtige, zijdeachtige stoffen. Eén kledingstuk is gemaakt van gemiddeld vijftien flesjes. Een leuk detail is dat in ieder item staat vermeld hoeveel plastic flessen er zijn gebruikt.

The Conscious Collection heeft een veelzijdig karakter, net als de hedendaagse vrouw. Er wordt met zorg gewerkt aan bijzondere details, mooie pasvormen, rijke materialen en kleuren. In elke collectie zijn er statement pieces te ontdekken; jumpsuits in opvallende kleuren en prints, suede broeken in patchwork en natuurlijk prachtige pantalons, jurken en jasjes.

MC Collignon – The Conscious Collection omhult de hedendaagse en bewuste vrouw; Comfortabel, Chic & Conscious. Haar wintercollectie is weer adembenemend mooi en een bijdrage leveren aan het milieu, ook wanneer je het zelf koopt, geeft je een dubbel goed gevoel. Meer hierover kun je terugvinden op de website van Monique Collignon.

Monique Collignon