Enkele tips tegen de stress tijdens deze periode
1. Beperk nieuwsupdates en focus op positieve berichten
In het begin hadden wij ook continue de televisie aanstaan. Dat heb ik nu beperkt tot de ochtend en de avond. Je merkt toch dat je ermee opstaat en naar bed gaat. De Wereldgezondheidsorganisatie begrijpt dat de virusuitbraak tot paniek en stress kan leiden. Daarom heeft de organisatie richtlijnen opgesteld om de geestelijke gezondheid van mensen te ondersteunen in deze tijden. Een van deze richtlijnen is om nieuws dat je angstig of gestrest laat voelen zoveel mogelijk te beperken. Verder probeer ik ook naar lichtpuntjes te kijken, zoals het milieu dat hier zo’n boost van krijgt en natuurlijk mensen die er ook beter van worden.
2. Vertrouw op de feiten
Er wordt veel gezegd en verspreid over het coronavirus online en op sociale media. Je kunt het beste terecht bij de nationale en lokale gezondheidsautoriteiten als het RIVM. Er gaan ook hele complot theorieën rond, ik heb geen idee wat ik hiervan moet denken…
3. Bescherm jezelf en anderen
Het virus hebben we helaas niet zelf in de hand, maar we kunnen wel onze verantwoordelijkheid nemen. Zo kun je jezelf én anderen beschermen door je aan de hygiëne- en overheidsmaatregelen te houden. Blijf je handen goed wassen, zit niet aan je gezicht, werk waar mogelijk thuis en houd twee meter afstand van anderen. Wij gaan ook niet meer naar buiten zonder handschoenen aan en vanaf deze week draag ik zelfs een mondkapje!
4. Zorg goed voor jezelf
Het is altijd al belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar in deze tijden nog meer. Probeer je weerstand op peil te houden of te verbeteren door gezond te leven. Doe rustig aan en eet gezond en gevarieerd, probeer voldoende te slapen, ga elke dag even wandelen (als dat mogelijk is natuurlijk) of doe een kleine workout.
5. Help anderen
Om een gevoel van controle te krijgen, hamsteren veel mensen levensmiddelen en medicijnen als paracetamol. Hierdoor grijpen ouderen, (chronisch) zieken en mensen met vitale beroepen, zoals medisch personeel, vaak mis. Houd rekening met deze groepen en help bijvoorbeeld eens je buurvrouw door een boodschap voor haar te doen. Zo heb je meteen ook minder tijd en behoefte om te piekeren.
6. Zoek afleiding en houd contact
Richt je aandacht op iets anders dan het coronavirus. Afleiding verlicht de spanning. Ga bijvoorbeeld dat ene boek lezen waar je niet eerder aan toekwam en blijf vooral je sociale contacten onderhouden om eenzaamheid tegen te gaan. Tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg manieren om in contact met elkaar te blijven, zoals WhatsApp, Skype en Facetime. Bij ons is de Wii weer uit de kast gehaald, maken we puzzels en kijken we samen naar Film 1 of worden er nieuwe films gedownload nu we niet naar de bioscoop kunnen gaan.
7. Houd een vast dagritme aan
Nu veel mensen thuis moeten blijven, komt de ‘normale’ dagindeling te vervallen. Ik merk dat zelf ook. Ik lag laatst ineens tot 12.00 uur film te kijken, er waren toch geen verplichtingen . In principe is daar niets mis mee, maar het moet denk ik geen gewoonte worden. Tegelijkertijd mag je deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven. En natuurlijk om juist die dingen te doen waar normaal weinig tijd voor is!
Voor alle actuele informatie is er echt één goede bron rondom het coronavirus en dat is de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Stay safe allemaal!
X