Hoe belangrijk zijn compressiekousen bij het hardlopen?

Een aantal maanden zag ik ze voor het eerst bij een andere dame en dacht “wat heeft zij dan?” Maar naarmate de winter naderde, trok het mij toch wel om met deze compressiekousen te gaan hardlopen. Dus ik ben me er eerst in gaan verdiepen. Want waarom kun je niet gewoon kniekousen dragen? Wat is de functie van deze kousen?

Hardlopen is een populaire sport. Logisch, want het een laagdrempelige vorm van bewegen. Je kunt immers hardlopen wanneer, waar en met wie je wilt. Bovendien is het heerlijk om lekker buiten in beweging te zijn en je hoofd leeg te maken. Bij hardlopen liggen er wel blessures op de loer. De meeste blessures zijn het gevolg van overbelasting. Met name voor je knieën is hardlopen een zware sport.

Compressiekousen zorgen voor een goede druk (compressie) rondom de onderbenen. Het effect is het sterkst bij de enkel en neemt naar de knie langzaam af.  Compressiekousen zorgen daarmee voor een betere doorbloeding van de kuitspieren en een snellere afvoer van afvalstoffen.

Je kunt de compressiekousen in alle situaties dragen, zoals tijdens de training, tijdens en na wedstrijden en tijdens een herstel- of revalidatieperiode (bijvoorbeeld na een blessure). Dat laatste heb ik eigenlijk nog niet gedaan, maar ik kan het me heel goed voorstellen. Ik loop tegenwoordig niet meer zonder. Naast dat het warm is in de winter en dus ook super comfortabel, geven ze echt heel veel steun.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring bij het hardlopen?