Veel onbeantwoorde vragen over wat nou wel of niet waar is…

Weten jullie het ook af en toe niet meer met het oog op het Coronavirus. Is de epidemie nu wel voorbij? Helaas niet, er worden nog steeds nieuwe mensen besmet met het coronavirus. En dat is wat echt moeten beseffen lijkt mij. Toen ik terug kwam uit Spanje, schrok ik van de bewegingsvrijheid in Nederland. Of beter gezegd, de vrijheid die iedereen zich weer toeeigent. Maar wat is nou wel en niet waar?

Vraag 1: Ben je zonder klachten, ben je niet besmettelijk

Deze fabel was per ongeluk verspreid door een wetenschapper van de WHO zelf. De wereldgezondheidsorganisatie had gezegd dat regeringen vooral op zoek moesten naar mensen met symptomen van het coronavirus, zoals hoesten, koorts en smaak/reukverlies. Dat is logisch, want hoe meer klachten, hoe besmettelijker je bent. Maar de WHO zei ook dat mensen zonder symptomen het virus nooit verspreiden. Dat is gek, want er zijn wel degelijk (met name jonge) mensen met zeer lichte klachten, die ongemerkt ziek zijn en het virus verspreiden. Een dag later werd het statement dan ook weer ingetrokken. “Verspreiding zonder symptomen is een complex gegeven, waarvan we nog niet precies weten hoe het zit”, aldus het nieuwe statement van de WHO.

Vraag 2: Helpt een mondkapje nou wel of niet

“Mondkapjes opdoen heeft geen enkele zin”, zei RIVM-directeur infectieziektebestrijding Jaap van Dissel tegen de politiek, toen die vraag speelde eind maart. Later werd het mondkapje toch ingevoerd in het openbaar vervoer. Werkt het nu wel of niet? Een nieuw onderzoek in het medische vakblad The Lancet heeft 172 onderzoeken naar beschermingsmaatregelen tegen verspreiding van sars-virussen geanalyseerd. Conclusie: het risico op verspreiding wordt 85 procent lager met een mondmasker. Wel moeten we het mondmasker goed gebruiken, niet hergebruiken of laten rondslingeren.

Vraag 3: De 1,5 meter afstand is niet bewezen effectief

Afstand houden helpt wel degelijk. Hetzelfde Lancet-onderzoek als dat van de mondmaskers laat dat zien. Zij namen niet de 1,5 meter afstand, maar de één meter afstand als maat. De besmettelijkheid was 82 procent lager met deze afstand. Bij een grotere afstand is de bescherming nog hoger, dus 1,5 meter helpt wel degelijk. In Spanje hanteert men zelfs 2 meter en iedereen houdt zich daar aan!

Vraag 4: Wordt het virus alleen verspreid door superverspreiders?

Epidemiologen schatten dat superverspreiders inderdaad een groot deel van de besmettingen voor hun rekening nemen: 10 procent van de besmette personen is verantwoordelijk voor 80 tot 90 procent van de nieuwe besmettingen. Denk terug aan de kerkkoren waar veel mensen besmet raakten. Maar ondanks dat blijven er dus ook ‘gewone’ besmetters over. Superverspreiders zijn niet de enige bron en ze zijn ook niet herkenbaar.

De uitbraak is voorbij, je wordt nu niet meer besmet

Deze vind ik zo gevaarlijk en iedereen handelt er naar! De cijfers van het RIVM laten zien dat er dagelijks nog steeds tientallen nieuwe besmettingen worden gevonden. Zelfs nu lopen de cijfers weer op. Het virus verspreidt zich nog steeds en de maatregelen blijven nodig. Zonder maatregelen zou iedere besmette patiënt gemiddeld twee tot vier nieuwe mensen ziek maken. Laten we ons alsjeblieft aan de standaard maatregelingen houden, dan hoeven we ook niet meer terug naar af!

Bron: Gezondheidsnet