Dag van de vrijheid, wat betekent het voor ons?

Mijn ouders hebben de oorlog nog meegemaakt. Ze waren jong, maar toch heeft deze periode voor de rest van hun leven een diepe indruk achtergelaten. Zij woonden indertijd in Rotterdam en Den Haag. Mijn moeder kan zich nog herinneren dat ze door haar vader mee werd genomen naar de rand van Den Haag en dat haar vader zei: “kijk, Rotterdam staat in brand!” Het aangezicht van Rotterdam en de uitspraak van haar vader is zij nooit vergeten.

Mijn vader woonde in Rotterdam, in Hillegersberg op een bovenwoning. Zijn vader (mijn opa) was ondergedoken en verzorgde drukwerk voor het verzet. Ze hadden een radio op zolder verstopt, Duitsers zijn binnen gestormd maar hebben niets kunnen vinden. Mijn opa kon via boeren nog aan wat eten komen. Er zijn vele herinneringen, we kunnen er nog wel een boek over schrijven. Maar ook minder leuke herinneringen van slachtoffers die zij nooit zullen vergeten. Met name de Oorlogswinter heeft veel indruk op hun beiden gemaakt.

En dan vandaag vieren wij de dag van de vrijheid: Bevrijdingsdag! Het begrip is grootser geworden, het besef dat we in vrijheid kunnen leven, proberen wij ook aan onze kinderen nog door te geven. Het is een groot erfgoed. Ikzelf kan bevestigen dat ik ook zeker zo ben groot gebracht. En als ik om me heen kijk, kan ik alleen maar een ongelooflijk gelukkig mens zijn.

Het besef dat er geen belemmeringen zijn in wat we doen, in hoe we denken en waar we mogen gaan: Dat is toch onbeschrijfbaar mooi? Het is goed om daar toch even bij stil te staan en te bedenken wat daar voor nodig was. En laten we hopen dat die tijden nooit meer terugkomen.

Iedereen fijne Bevrijdingsdag, vier deze dag, er is genoeg te beleven in het hele land!

X