Geen feestmaand, maar Eetmaand!

De winkels zijn overvol, iedereen die je spreekt heeft er al tabak van. Maar toch doen we het allemaal zelf. Kasten vol met eten in deze eetmaand die bij de intocht van Sinterklaas eigenlijk al begint en duurt tot 1 januari. Ja, want op 1 januari gaat bij iedereen ineens de knop om.

Wij hadden afgelopen vrijdag vrienden te eten en met kerst nog in het vooruitzicht heb ik er goed over nagedacht wat we gingen eten. Ik weet namelijk dat zij ook van lekker en goed houden, maar gezond en licht staat voorop. Het is allemaal niet zo moeilijk. Als je goede en verse producten in huis haalt, kun je met weinig de lekkerste en niet ingewikkelde gerechten maken.

Wat ik heb gekookt?

Vooraf had ik een verse tonijn tartaar. De tonijn op de dag zelf bij onze visspecialist gekocht. Dit gecombineerd met tonijn, klein scheutje olijfolie en ketjapsaus. Verder versierd met zwart sesamzaad, druppel wasabi (de groene kleur doet het altijd goed) en tuinkers. Klaar is het voorgerecht en als je rauwe vis houdt echt mega lekker!

Daarna, onze vrienden zijn Denen, Hollandse garnalen op tafel gezet. Vers gepeld van Klaas Puul! Geserveerd met zelfgemaakte cocktailsaus en als garnering takjes dille.

Als hoofdgerecht hadden we reehaas op een bedje van gewokte groeten. That’s it. Geen aardappelen, stokbrood of patat…

Het toetje sloeg in als een bom! En zo makkelijk te maken. Dit gerecht had ik gelezen in het boek “Gezond Fastfood” van Nora French. Je koopt een doosje ingevroren fruit, ik had voor frambozen gekozen zoals in het boek staat. Maar bedacht later dat je dit ook met bosvruchten, mango of aardbeien kunt doen. Deze doe je bevroren in de blender, scheutje water erbij (niet te veel), 2 eetlepels honing en sap van een halve citroen. Blender aan en je hebt heerlijk sorbet ijs. Direct serveren natuurlijk. Ik had het afgemaakt met aardbeien gedoopt in de pure chocola, dit staat in hetzelfde boek.

Het was een feestje en toch niet rollend het bed in. Op deze manier heb je een geweldig kerstdiner waar je de dag erna geen spijt van hebt! Zo wordt het iets minder een eetmaand!

Succes met alle voorbereidingen.

X