Soms kan brood zo ongelooflijk lekker zijn;)

Brood, als brood vers is, kan het zo ongelooflijk lekker zijn. Met niets erop, een croissant bij de koffie of gewoon stukjes afbreken van een stokbrood. Bij de geur van vers brood in mijn auto kan ik het niet weerstaan om gewoon even een sneetje te eten.

Brood, er zijn zoveel soorten brood. Ik ben opgegroeid in Brabant. Nog steeds zijn er in mijn dorp minimaal verse bakkers waar het een genot is om brood te kopen. Waarschijnlijk zijn deze ook nog wel in de Randstad te vinden, maar zo lekker als in Brabant heb ik het nog niet kunnen ontdekken.

Maar ook in Spanje, ons tweede thuis, is er een enorme ontwikkeling geweest bij de bakkers. Bij de Patisserie valt je mond open, wat daar tegenwoordig wordt aangeboden is om van te water tanden. Maar kijk alleen al eens naar het aantal soorten stokbrood. ’s Ochtends weet je gewoon niet welke je moet kiezen;). Toch na een fietstocht vroeg in de ochtend is het voor mij een weldaad om even te stoppen bij een bakkertje vlak bij ons huis. De foto’s hiervan beneden zijn daarvan het bewijs. Heerlijk even bijkomen, kopje koffie en een croissantje, nog niet teveel mensen, een moment om even tot jezelf te komen. Eerlijk is eerlijk, daar komt het thuis niet echt van. Meestal blijven we toch maar door draven.

Brood, hoe is brood ontdekt, of beter ontstaan? De préhistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook kon malen tussen stenen. Met water werd er een papje van gemaakt. Dit papje werd in de zon gedroogd op een hete steen. Daarna ontdekte men dat je het papje ook bij het vuur kon bakken tot een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. Luchtig brood werd ontdekt in het oude Egypte. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Mooi hoe brood ook een ontwikkeling heeft doorstaan. Als jullie zelf oliebollen bakken met Oud&Nieuw, weten jullie dat het deeg ook eerst moet rijzen. Wij deden dit vroeger altijd thuis en ik als ik thuis ben nog steeds. Het heeft iets, iets van een speciaal gevoel, iets dat leuker is om het kant&klaar pak te gebruiken. Ik houd ervan.

Zo ook zelf brood bakken is met de broodmachines erg in opkomst. Wij hebben er ook eentje thuis, maar moet eerlijk bekennen dat de machine in het begin vaker werd gebruikt dan nu… Toch maar weer eens te voorschijn halen. Vers brood blijft toch altijd het lekkerste!