En hoe ziet jouw ideale Valentijnsdag eruit?

Allereerst interessant om even te realiseren dat mijn perspectief enigszins beïnvloed is door mijn achtergrond. In Colombia vieren we namelijk geen Valentijn op 14 Februari maar “El Dia del Amor y la Amistad” oftewel “de dag van de liefde & de vriendschap” op de 3e Zaterdag van September.

Om in te gaan op deze stelling heb ik mijzelf op Google ingelezen over de geschiedenis van Valentijnsdag, zoals wij het hier in Nederland kennen,  waarvoor 3 verschillende theorieën als oorsprong van Valentijnsdag worden aangenomen.

Dag van de Paringsdans?!

De eerste gaat over Volgens Geoffrey Chaucer (Beschouwd als de belangrijkste schrijver uit de Middelengelse literatuur +/- eind 14e eeuw) die schrijft dat Vogels omstreeks 14 Februari met de paringsdans en begint het zonnetje in ieder van ons ook weer harder te stralen.

Klinkt logisch, bovendien vind ik het mooie symboliek om de zomer alvast te beginnen met wat frisse, nieuwe liefde (voor elkaar) uit het nieuwjaar.

Blinddate met lootjes

De tweede theorie is wat Spannender: het zegt dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest (15 Februari!) – laten we zeggen DE Blind Date party van de 4e eeuw waarbij letterlijk lotjes werden getrokken!! – die vervolgens door de kerk als Heidens feest werd gezien en dus verboden.

Ik kan me voorstellen dat hier het anoniem rozen versturen vandaan zou kunnen komen; middelbare school was nooit zo spannend als op Valentijnsdag xD

Vrijheid van Liefdesuiting!!

De derde theorie is wat langer maar moet je echt even doorheen lezen, het is de moeite waard! DRAMA-ALERT!!

Priester Valentinus stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen in de 3e eeuw na Christus. Valentinus genas de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Voor keizer Claudius II was dit genoeg reden om op 14 februari 270 Valentinus te laten onthoofden.

Sommige bronnen zeggen dat Valentinus werd onthoofd omdat hij in het geheim jonge stellen liet trouwen, iets dat de keizer streng had verboden. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag.

Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

Ja heftig! Het uitdrukken van liefde is niet voor iedereen even vanzelfsprekend, laat staan in “complicated situations” Je zou dus kunnen zeggen dat liefde een speciaal moment verdiend om bij stil te staan. Echter is een brief of cadeau hiervoor niet perse nodig, tegenwoordig kunnen we Appen, DM’en en Snappen…

Mijn Ideale Valentijnsdag: Alles in 1

Na het schrijven van deze blog heb ik me voorgenomen om lekker driedubbel zoveel te genieten van Valentijnsdag dit jaar:

Uit dank & liefde voor onszelf en onze lijf, starten we de dag lekker gezond met een ochtend-sessie in mijn mini-dojo (thuis).

Nadat we helemaal zen zijn kunnen we alleen maar extra genieten van een heerlijke brunch en mijn speciale koffie, in een van de gezellige lunchrooms in Den Haag (Coffeelicious, Pim of Club Vers)

Overdag mag het best zoiets als lootjes trekken voelen – even een mini vakantie waarbij we elkaar op #1 zetten, geen mobieltjes, en gewoon lekker diep de verbinding met elkaar aangaan tijdens een leuke date waarbij we liefde vieren, of het nou gaat om het gevoel zelf, dankbaarheid of de uiting daarvan. Avontuur, totale rust, binnen of buiten, rozen of chocola of allemaal – ik ben overal voor in.

En in de avond wordt het mij lastig gemaakt… met een naam zoals de mijne worden vanzelf hoge verwachtingen gesteld, dus ik denk dat het toch altijd de kunst is om een paringsdans, letterlijk of figuurlijk, ieder jaar maar weer op een zo’n originele doch pure manier te kunnen vieren… we gaan het dit jaar zien en vooralsnog heb ik altijd een herkansing op de derde Zaterdag van September:p  

Love don’t Cost a Thing of  GGD “Gold-Digger-Dag?

Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.

Wat vindt jij van Valentijnsdag?

  • Is het inderdaad een biologische klok en begint de overwinterde hitte in jou al schopjes te geven ?
  • Hoe ging het bij jou op de (middelbare) school met het versturen van anonieme rozen? Doe je dit nog steeds of ga je dit jaar iemand met een anonieme roos verrassen?!
  • Is 14 Februari een dag waarop liefde extra geuit mag worden, ook al is het een beetje fout (of met een fout persoon) – of zelfs Forbidden Love dat anoniem moet blijven?
  • Wat vind je van het concept zoals die in Colombia wordt gevierd?
  • En hoe ziet jou ideale Valentijnsdag eruit?

Spelen met Poëzie mag en Zoetsappige details kan je censureren met #@$%^!

Laat het ons allen weten, ik ben echt enorm benieuwd om jouw mening & ervaringen te lezen.

Blessings, Juan

P.S. Voor leuke Valentijnskadootjes, kijk op ons blog over Valentijntips!