De laatste kansen om opendagen te bezoeken moet je met twee handen aanpakken!

Het afgelopen jaar heb ik meerdere universiteiten bezocht tijdens opendagen. Ik denk dat ik het nu inmiddels wel weet, maar toch wil je rond blijven kijken en zeker weten dat je de juiste keuze maakt. De afgelopen keer ben ik samen met mijn moeder naar Delft geweest en hebben we ook direct een fijne ‘moederdochter’ dag gehad.

Gelukkig heb ik van mijn lijstje al een aantal studies door kunnen strepen. Dat maakt het weer een beetje makkelijker. Ik doe examen op het vwo en volg het profiel NT en NG, dus zo richtte ik mij al snel op de Technische Universiteit Delft.

Mijn voorlopige keuzes

In oktober ben ik weer in Delft geweest. Ik had mij opgeven om drie studies te bezoeken: Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen en Klinische Technologie. De eerste twee liggen redelijk dicht bij elkaar, de derde daarentegen is totaal iets anders. Bij het bezoeken van Bouwkunde voelde ik het gewoon. Mijn hart ging sneller kloppen. Deze studie lijkt me echt geweldig. De sfeer is goed, de mensen spreken me aan, ik voel me er thuis! Alleen is er dit jaar voor het eerst sprake van “numerus fixus”, ofwel selectie. Ik hoop natuurlijk dat ik kan laten zien dat ik dit heel graag wil, maar tegelijkertijd moet ik er rekening mee houden dat ik ook een andere studie achter de hand moet hebben.

Plan B

Dat is dus best een lastige, want de andere twee studies kwamen veel minder bij me binnen. Industrieel Ontwerpen lijkt me een mooie opleiding, maar was heel erg op vormgeving gericht en bevatte minder technische aspecten. Misschien lag het ook aan de presentatie van de twee studenten die niet helemaal over kwam en daarom had ik me nog voor een meeloopdag ingeschreven om mijn gevoel te bevestigen. Meeloopdagen vind ik top. Hier heb je geen last van commerciƫle praatjes en kan je ook eens vragen, om het even grof te zeggen, wat er nou ruk is aan de studie of de universiteit.

Klinische Technologie vond ik een prachtige studie, maar past het bij mij? Ik heb altijd geroepen dat ik de medische wereld in wilde, maar nu ik mij beter georiĆ«nteerd heb zijn deze gedachten aardig vervaagd. Deze studie is erg medisch en opnieuw minder op techniek gericht. Daarnaast is er sprake van numerus fixus waarbij slechts 100 studenten worden toegelaten! Zo moet men voor deze studie er wel 200% achter staan. Deze studie viel, net als Industrieel Ontwerpen, ook af. Een plan B heb ik dus nog niet kunnen bedenken…

Opendagen

Advies

Zijn jullie ook bezig met onderzoeken wat voor vervolgopleiding je wilt gaan doen? Bezoek dan vooral veel Opendagen en schrijf je in voor Meeloopdagen. Dat gaat jouw keuze steeds makkelijker maken! Kijk op de site van bijvoorbeeld TU-Delft of Universiteit Amsterdam, daar kun je er alles over vinden!

Lees ook mijn verhaal over Examenstress!

Opendagen

De collegezaal!

Opendagen

Ja, hier gaat mijn hart toch sneller van kloppen!

Opendagen

Een grote ‘wow’ factor