Het wordt nu al “the New Luxury” genoemd: Off-line!

Als je goed op let, zie je zo ongelooflijk veel mensen in alle leeftijden met hun mobiel in de weer. Of het nu thuis is, in de kroeg, uit eten, in de trein of op vakantie, mobieltjes zijn continue in de aanslag. Zijn we nog wel eens off-line?

Thuis hebben we 1 regel, mobieltjes gaan van tafel tijdens het avondeten. Even aandacht voor elkaar. Soms moeten we er dan wel om lachen om al het gepiep, getringel en getril op de achtergrond. Een half uurtje maar, of misschien net even iets langer, dat moet toch kunnen?

Laatst was ik in een kroeg in Maastricht, mr Smith, waar het bereik van mobieltjes wegvalt omdat je ondergronds gaat. Ook bij “Dr” in Rotterdam, een geweldige cocktailbar slechts op reservering te betreden, wordt gevraagd mobieltejs in de tassen op te bergen. Grootste reden bij beide horecagelegenheden: Het is tijd voor elkaar, praten met elkaar, aandacht voor elkaar hebben en natuurlijk ook de privacy van anderen! Als je ermee geconfronteerd wordt, is de keuze echt makkelijk gemaakt en berg je de mobiel zo op.

Met of zonder?

En weet je wat ik laatst ook las over op vakantie gaan: Off-line is “the New Luxury”! Gedeeltelijk begrijp ik dat zeker. Zakelijk is het soms lastig. Ben je zelfstandig ondernemer, zoals wij thuis, dan moet je eigenlijk 24/7 bereikbaar blijven. Anderen staan daar soms heel anders in, maar wij houden dat wel gehandhaafd. Ik merk dat nu internet vrij gegeven is in Europa, ik mijn mobiel zelfs meeneem naar het strand en dat is niet alleen om foto’s te maken…

Maar bedenk eens wat je allemaal kunt doen, als je die mobiel eens even weg laat. Je gaat de omgeving verkennen en voelt duidelijk veel meer rust. Of het nu in eigen land is of in het buitenland, het geeft echt meer rust. Je krijgt meer tijd om te lezen, heerlijk een fantastisch boek of een lekker tijdschrift. Bovendien zijn er in de zomer veel festivals, concerten in parken, foodtrucks of openlucht bioscopen, daar heb je echt geen mobiel bij nodig als je met elkaar bent. Ja, behalve voor die leuke foto’s dan…

Van de andere kant moeten we ons wel bedenken welke functie onze mobiel heeft of kan hebben. Komen we met pech langs de kant te staan, is het toch wel erg makkelijk dat we even kunnen bellen. Als iemand ziek wordt of een noodgeval aan de man is, is de mobiel wel de uitvinding van de eeuw!

Wat vinden jullie hiervan? Lees ook ons stuk over Internetshoppen!

Coverfoto @Shutterstock