Heb jij je koopgedrag wel helemaal onder controle?

Eerlijk? Ik heb er soms moeite mee… Ik kan van de ene kant heel goed tegen mezelf zeggen “Mariek, je hebt echt genoeg in de kast liggen” of “Mariek, je hebt echt niets nodig”, maar van de andere kant als ik dan in stad loop en ik zie echt iets heel gaafs dan vind ik het heel moeilijk om het te laten liggen. Zeker nu de uitverkoop is begonnen, moet ik me ongelooflijk inhouden. Herkennen jullie dit? Hebben jullie je koopgedrag onder controle?

Shop till you drop ken ik eigenlijk helemaal niet. Ik ga wel redelijk op mijn doel af! Dus op zich hebben wij geen overdreven koopgedrag. Maar wat als je er wel moeite mee hebt en je niet kunt stoppen met shoppen. Voor sommigen is het echt een verslaving! Koopverslaving (oniomanie) kan dus uit de hand lopen, maar er zijn wel wat handvatten om het ‘in control’ te houden.

Tips!

 1. Als je gaat shoppen terwijl het niet nodig is, vraag je dan een paar dingen af;). Bijvoorbeeld:
  1. Hoe voel ik me? Als je verdrietig bent, kun je uit wanhoop je zelf iets cadeau doen wat helemaal niet nodig is.
  2. Heb ik dit wel echt nodig? Bedenk wat je thuis hebt liggen en of het daadwerkelijk nodig is om het te kopen. Een uitgegeven Euro komt niet meer terug!
  3. Kan ik het betalen en kan ik ermee verantwoord thuis komen? Sommigen kunnen het niet betalen en verstoppen het dan bij thuiskomst ergens in de kast. Een bekende uitspraak is later: Oh ken je dat niet, dat heb ik al zo lang!
 2. Vraag jezelf af waarom je bent gaan shoppen. Is hier een aanleiding toe geweest, zoals bijvoorbeeld jaloezie, verveling, boosheid, verdriet? Bedenk dat dat geen shopping mood is en je meestal iets koopt dat je waarschijnlijk niet vaak gaat dragen.
 3. Probeer je koopgedrag te controleren door winkels te vermijden. Loop er met een bocht om heen of ga helemaal niet naar de winkels toe. Verwijder ook bepaalde ‘cookies’ van je computer, zodat je ook niet in de verleiding komt om op internet te gaan surfen!
 4. Probeer ook te realiseren dat wanneer je geld uitgeeft, je het ook aan iets had kunnen uitgeven. Ik bedenk me dan, deze trui is over twee jaar passe, maar dat weekendje Maastricht blijft voor altijd in mijn herinnering.
 5. Laat je niet verleiden door het koopgedrag van je vriendinnen. Ook al kopen zij iets, is het niet altijd nodig dat jij ook iets koopt!

Het zijn zo maar wat voorbeelden die je in je achterhoofd kunt houden. We weten zeker dat jullie vast ergens in herkennen. En bedenk: Je bent ook maar een mens en iedereen staat wel eens open voor verleidingen;). Zo wij ook….

Lees ook ons blog over kopen op Internet!

X

Koopgedrag

ST Studio ook 1 van mijn favorieten!