De kranten en social media staan er vol van, maar wat houdt Internationale Vrouwendag in?

Heldinnen: opvallende, onzichtbare, dode of levende, groots of kleinschalig, er zijn heel veel topvrouwen op deze wereld. Daarom is de Internationale Vrouwendag in het leven geroepen. En deze keer ook nog eens extra bijzonder, het is namelijk 100 jaar geleden dat wij kiesrecht kregen. Maar leeft deze dag ook onder ons of doen we gewoon ons ding?

Ik weet zeker dat onder ons velen zijn die niet eens wisten dat het vandaag Internationale Vrouwendag is. Maar als men het eenmaal weet, hebben de meesten er wel iets over te zeggen. Enigszins met een grapje vinden de meesten dat deze dag een absolute must is. Maar waarom dan?

Over het algemeen vinden de vrouwen die wij tegen kwamen dat ze nog te vaak ongelijke kansen in de maatschappij hebben. Deze echte ‘officiĆ«le dag werd in 1911 voor het eerst op 8 maart gevierd. Het was een periode dat veel vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van kiesrecht en arbeidsrecht.

Als ik naar mezelf kijk, ben ik te vaak meegaand. Ik vind alles prima en ben redelijk volgzaam. Ik kan met bewondering naar strijdlustige dames kijken, met name in de politiek of op hoge functies. Of ik het zelf zou willen. Een dikke NEE komt direct in mij op, ik zorg graag voor mijn kinderen en mijn gezin en geniet op de dagen dat ik niet vroeg de deur uit hoef om te werken. Ik blijf graag op de achtergrond en laat dat soort taken graag aan anderen over.

Ondanks dat het op mijzelf niet direct invloed heeft, vind ik wel dat vrouwen op bepaalde posities gelijkwaardig gecompenseerd zouden moeten worden. Waarom zouden wij minder presteren op die functies dan mannen? Ik zag een foto van een vrouw die reed op een bus, fantastisch toch en echt heel stoer.

Dus dames, kom op voor jezelf, we mogen er gewoon zijn!

X

P.S. Trui van Buddha to Buddha!