Ik kon mijn geluk niet op toen de bevestigingsmail van Studielink binnenkwam!

Zoals vele medeleerlingen met mij, leefden we naar zaterdagnacht 00.00 uur toe. Zondag 15 april was namelijk de datum dat iedereen die zich had aangemeld voor een studie met Numerus Fixus te horen zou krijgen of hij/zij toegelaten zou zijn. Dit jaar was dit voor het eerst ook van toepassing bij de studie Bouwkunde in Delft.

Grote wens

Ik wist al een paar jaar zeker dat de Technische Universiteit in Delft de plek zou zijn waar ik wilde gaan studeren. Zo ben ik er dit jaar ook zeker van geworden dat het om de studie Bouwkunde zou gaan. Toen deze studie voor het eerst in mijn gedachten kwam, wist ik nog niet dat er Numerus Fixus zou plaatsvinden voor het schooljaar 2018-2019. Dit was dan ook even schrikken, maar ik heb er hierna alles aan gedaan om door deze selectie heen te komen. Althans dat zei mijn gevoel.

Selectieprocedure

Ik moest voor de selectieprocedure een aantal dingen doen. Om te beginnen was dit het opsturen van mijn cijferlijst. Dit ging om mijn overgangsrapport van vwo 5 naar vwo 6. Dit was niet in mijn voordeel. Bij mij op school heb je namelijk verschillende soorten toetsen. VGT’s tellen enkel mee voor je overgangsrapport en neem je uiteindelijk niet mee je examens in. SET’s zijn toetsen waarvan het cijfer meetelt voor je overgang en je examendossier samenstellen. Ik was (helaas) het type dat had bedacht dat als ik mijn SET’s goed maakte, ik het daar prima mee zou redden en zo ook een mooie examenlijst zou hebben. Hierdoor waren de cijfers op mijn overgangsrapport dus lager dan die op mijn examendossier en verloor ik op dit onderdeel van de selectie wat punten..

Als tweede moest ik een motivatiebrief schrijven. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Ik moest in 300 woorden de lezer overtuigen van het feit dat Bouwkunde de studie is die bij mij hoort. Dit vond ik geen lastig onderdeel, omdat ik denk dat als je het echt wilt, ze dat er ook echt wel uit pikken.

Tenslotte kreeg ik nog een opdracht toegestuurd die echt bij de studie zelf paste. Ik kreeg een tiental architectonische projecten en een tiental stedenbouwkundige projecten toegestuurd. Uit beide rijtjes moest ik er 1 kiezen. Ik had me in beide projecten grondig verdiept. De bedoeling was om van deze projecten een visuele abstractie te maken (d.m.v. tekeningen). Verder gaven ze je erg weinig richtlijnen, omdat zij natuurlijk willen zien hoe jij het invult. Ergens vond ik dit heel prettig, maar ik bleef mezelf ook maar afvragen of het wel het juiste was dat ik deed. Antwoord op die vraag kreeg ik alleen niet tot ik dus zondag 15 april om 01.30 het verlossende woord kreeg: IK BEN AANGENOMEN. Ik heb zelden zo lekker geslapen haha.

Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit om aan deze studie te beginnen. Nu eerst zorgen dat ik slaag…

Lees ook mijn stukje over Open Dagen.