Hebben jullie ook wel eens last van Haarverlies?

Ik herinner me ook als de dag van gisteren toen ik een periode veel aan mijn hoofd had, ik echt meer haarverlies had dan anders. Haarverlies als gevolg van stress schijnt heel normaal te zijn. Dat mensen haar verliezen na het hebben van Corona begrijp ik heel goed. Stress zal daarbij ook een grote rol spelen en verder weten we misschien nog niet alles van wat Corona met ons doet. Toevallig weet ik wel dat er iemand in mijn omgeving met echt een dikke bos met haar na Corona erg veel last heeft van haaruitval. Zo erg dat er nu sprake is over de aanschaf van een pruik!

De afgelopen weken berichtten diverse nationale en internationale media over haarverlies ten gevolge van corona. Experts, waaronder drs Hans van Montfort van Van Montfort Laboratories voorspelden al eerder dat ‘covid-haaruitval’ zou plaatsvinden. Er is sprake van acuut telogeen effluvium, waarbij haren blijven steken in de telogene rustfase en nieuwe haren niet de kracht hebben om te groeien. Zowel een (langdurige) stress-situatie als een koortsende ziekte, zoals corona, kunnen dit uitlokken. Wat de exacte oorzaak is van het haarverlies, is nog onbekend. Niet iedereen die ziek is geweest, ondervindt namelijk haarverlies. Ook mensen die geen corona hebben gehad, ervaren momenteel meer haaruitval. Langdurige stress en de wisseling van seizoenen spelen hierbij een rol.

De New York Times schreef onlangs over haarverlies als gevolg van corona. De Indiana University School of Medicine toonde in een studie aan dat 423 van de 1567 mensen die zijn hersteld van covid- 19 ongebruikelijk haarverlies lieten zien. De Amerikaanse actrice Alyssa Milano deelde op haar social kanalen haar haarverlies na het herstel van covid-19 en deed een krachtige oproep tot het dragen van een mondkapje.

Drs Hans van Montfort over het verloop van deze vorm van haarverlies: “In principe is het haarverlies tijdelijk en groeien de haren weer aan na 6-8 weken. Soms gaat het echter over in een chronische vorm, met name wanneer er nog restverschijnselen zijn van de ziekte of er sprake is van chronische stress. Een andere factor is leeftijd. De meeste mensen die corona krijgen of hebben gehad zijn 65+. Bij hen speelt ook het leeftijdsgebonden haarverlies een rol en zal eerder een chronische vorm ontstaan.”

Grote psychosociale gevolgen

Haarverlies heeft grote psychosociale gevolgen, zo bleek onlangs uit het Nationaal Haaronderzoek (De Nederlandse Haarstichting en Van Montfort Laboratories, mei 2020). Voor zes op de tien vrouwen is haaruitval een nachtmerrie. Een op de twaalf mannen en een op de zeven vrouwen draagt haarverlies als een geheim met zich mee. Hoewel veel mensen met haarverlies zich somber en onzeker voelen, zoeken de meesten geen deskundige hulp.

Advies: gezonde voeding en hulp voor de hoofdhuid

Een gezonde leefstijl met goede voeding en beweging is belangrijk voor de kwaliteit van de haren. Drs. van Montfort raadt daarbij extra vitamine D3 en K2 aan, omdat bijna iedereen in Nederland deze vitamines tekort komt: “Deze specifieke vitamines zijn ook belangrijk voor de haargroei. Haargroei kan men ook ondersteunen met een serum dat op de hoofdhuid wordt aangebracht en dat de haarzakjes voedt. Dit is voor mensen die sneller door de acute fase heen willen en ter voorkoming van het ontstaan van de chronische vorm van telogeen effluvium.”

Over Esthecin

Esthecin is een haarserum voor vrouwen en mannen om haaruitval om te zetten in haargroei. Het serum bevat een combinatie van uitsluitend natuurlijke ingrediënten, die zijn geselecteerd op de werking aan de haarzakjes. De werkzame bestanddelen remmen de omzetting van testosteron in DHT, stimuleren de groeifase, bevorderen de stofwisseling en celademhaling, binden mogelijk aanwezige giftige stoffen, remmen vrije radicalen en bevatten een groot aantal voedingsstoffen.

Over Drs Hans van Montfort

Hans van Montfort is geboren in 1951 en afgestudeerd in de geneeskunde in 1976. Hij begon zijn carrière in de gynaecologie en deed vervolgens huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde. Zijn hart bleek toch te liggen in de leefstijlgeneeskunde, de immunologie en endocrinologie. Drs. van Montfort is altijd bereid open te kijken en zich bezig te houden met vernieuwende behandelingen in zijn laboratorium Van Montfort Laboratories.