Vandaag beginnen de examens …

Ja, vandaag is het zover en beginnen de examens. Gezonde spanning heeft Perle zeker wel, maar laten we eerlijk zijn, ik kan me ook herinneren dat ik het ongelooflijk spannend vond. Eenmaal die eerste dag voorbij, dan gaat het beter.

De VWO kandidaten beginnen direct met Wiskunde. Perle blijft dit een moeilijk vak vinden, maar ik zeg haar dat ze er dan wel direct vanaf is. Ik heb zo met haar te doen, ondanks dat ik weet dat we het allemaal moeten doen of hebben gedaan. Ik zie haar ploeteren, eigenlijk al het hele jaar. De laatste maanden nog een schepje er boven op. Veel leuke dingen laat ze voorbij gaan, ze zit te leren. Meer dan dit kan ze echt niet doen, ik heb gezien dat ze er keihard voor geblokt heeft.

Tips

Wat kun je dan voor tips meegeven aan je dochter of zoon? Als ouders proberen we zo relaxt mogelijk voor haar te zijn. We koken haar favoriete gerechten en brengen haar zo nu en dan iets te drinken. Een beetje verwennen mag best tijdens deze dagen. Ze heeft ook boodschappen gedaan voor deze periode: allemaal ‘lekkere’ dingen in huis gehaald. Het mag nu!

Op de examendag zelf: zorg dat ze op tijd vertrekken, stress werkt niet erg mee. Daarmee krijg je ook negatieve gedachtes en die moet je juist ver achter je laten. Sowieso die negatieve gedachtes, denk niet aan wat je niet kan, maar juist aan wat je wel kan. En hoe raar ook, probeer er ook een beetje van te genieten. Uiteindelijk is het een uitdaging, een spel dat je moet winnen…

En vergeet bij thuiskomen de kinderen lekker even te laten chillen. Laat ze even met iets anders bezig zijn een half uur of uurtje. Lekker slapen is ook belangrijk, maar dat is onder deze druk niet altijd makkelijk.

Succes!

We wensen iedereen heel veel succes en sterkte de komende twee weken!

Lees ook ons blog over Perle’s vervolgopleiding: Bouwkunde.