Hebben jullie al gehoord van een “Digital Detox Weekend”?

Zelf denk ik dat we niet veel hoeven uit te leggen waar een “Digital Detox Weekend” voor staat. De woorden spreken voor zich: een weekend lang zonder telefoon of laptop er tussen uit. De paden op, de lanen in, samen koken of gewoonweg met een boekje op de bank. Staan jullie hiervoor open?

Voor de grap moet je het eens googelen! Je komt al snel terecht in allerlei ‘yoga’ sessies waarbij je de smartphone achterwege moet laten, maar er is natuurlijk meer! Je hebt op dit moment ook een televisieprogramma ‘terug naar het jaar ….’. Dan besef je weer hoe het vroeger was en dat we alle social media niet bij de hand hadden. Of dat je niet even naar huis kon bellen waar je was of dat je later thuiskomt.

Toch als gezin of als vriendenclub kan ik me er best iets bij voorstellen (hoewel ik erbij mijn man zeker niet mee hoef aan te komen). Wanneer ik thuis een hele groep jeugd heb, zien we ze continue met die telefoon in hun handen. Ze communiceren zelfs bij elkaar met elkaar… En niet alleen zij, wijzelf checken ook regelmatig onze ‘bliepjes’!

Maar wat zou zo’n Digital Detox Weekend met elkaar zonder al dat smart-gedoe met je kunnen doen?

  • Het brengt een betere balans tussen het online en offline zijn. Het laat je namelijk realiseren dat je best even zonder kan!
  • Geen 24/7 stress meer! Niet het gevoel dat je iets mist en eerlijk er zijn een heleboel dingen die je best kunt missen!
  • Het herinnert je eraan wat je allemaal leuk vindt om te doen wanneer je offline bent;).
  • Op vakantie gaan zonder je email te checken wat zou dat met je kunnen doen? Een heleboel stress wegnemen? (Wij betwijfelen dat, zeker wanneer je een eigen bedrijf hebt is erop zich niets mis mee om bijvoorbeeld twee keer per dag een half uurtje in te plannen).
  • Het laat je relativeren wat wel en niet belangrijk is (daar geloven wij wel in, je vraagt soms wel eens af waar je naar zit te kijken en of dat nou zo ongelooflijk boeiend is?)
  • Maar het allerbelangrijkste: het brengt je weer tot elkaar! Goede gesprekken en discussies hoe heerlijk is dat? Interesse in elkaar tonen en niet via de mobiel!

Het is iets om over na te denken, wij denken dat we hier een middenweg in moeten gaan vinden! Opwaarderen.nl daagt jullie uit en organiseert serieus dit jaar opnieuw de succesvolle “Digitale Detox Week”. Deelnemers door heel het land schakelen van 9 tot en met 15 april massaal de mobiele data op hun smartphones uit. Duizenden Nederlanders zijn tijdens deze week alleen bereikbaar via een ouderwets belletje of sms’je. Dit betekent géén Whatsapp, Instagram, Facebook of andere online verslavingen, zodat het weer even om het gewone, echte leven draait. Durven jullie het aan? Je kunt je direct aanmelden op Facebook!

Lees ook ons blog over “Kopen op Internet

Digital Detox Weekend

Ook op Perle’s verjaardag waren de meiden druk met social media